Agenția de Guvernare Electronică reprezentată la Moldova Youth Forum

2023-07-02 19:30

Agenția de Guvenare Electronică (AGE) a luat parte la Moldova Youth Forum, un eveniment de referință dedicat tinerilor din Moldova, organizat la Comrat, în perioada 30 iunie – 2 iulie 2023.

 

Olga Tumuruc, directoarea Agenției de Guvenare Electronică  a participat la Panelul de discuții „Navigarea prin era digitală: Oportunități și provocări pentru tineri”, alături de:  Dumitru Alaiba, viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Econimice și Digitalizării, Anatolie Topală, ministrul Educației și Cercetării, Vitalie Eșanu, fondator & CTO al startup-ului Soofragio și Livia Țurcanu, Consultantă în tehnologii la Future Technologies Activity.

 

Subiectele puse în discuție despre impactul tehnologiei și al erei digitale asupra tinerilor și modul în care aceștia le pot valorifica în avantajul lor au trezit interesul participanților, iar runda de întrebări-răspunsuri ce au urmat  a adus în prim plan importanța integrării tehnologiei în furnizarea serviciilor publice într-un mod accesibil și eficient.

 

În cadrul evenimentului, s-a discutat despre progresele făcute de Moldova în domeniul modernizării serviciilor publice cu suportul partenerilor de dezvoltare, precum Grupul Banca Mondială și alți parteneri, dar și despre  beneficiile pe care le aduce această transformare pentru tineri. A fost evidențiată importanța accesului facil la informații și servicii online, simplificarea procedurilor administrative, economisirea de timp și creșterea eficienței în relația cu instituțiile publice.

 

Noutățile și perspectivele de viitor au constituit un alt aspect-cheie al intervenției Olgăi Tumuruc, în care s-au analizat noile tendințe în domeniul tehnologic și impactul acestora asupra serviciilor publice destinate tinerilor. În acest context, au fost menționate utilizarea inteligenței artificiale, dar și  aplicațiia EVO ce urmează a fi lansată în Moldova, toate având potențialul de a îmbunătăți și mai mult experiența utilizatorilor de servicii publice.

 

Reprezentanta Agenției a vorbit despre inițiativele deja implementate de către autoritățile din Moldova în ceea ce privește servicii publice digitale pentru tineri, precum este Programul Național „Voucher Cultural” și digitalizarea actelor de studii care sunt disponibile pe portalul MCabinet și, în același timp, a încurajat colaborarea și parteneriatele între diferitele părți interesate pentru a comunica mai mult și a promova acest proiect în beneficiul tinerilor, dar și al culturii autohtone.

 

Participarea Agenției de Guvernare Electronică la Moldova Youth Forum a constituit un prilej bun pentru consolidarea dialogului constructiv între reprezentanții instituțiilor publice și tinerii din Moldova despre digitalizarea serviciilor publice și pentru împărtășirea cunoștințelor și experiențelor cu privire la perspectivele viitoare în acest domeniu. AGE își menține angajamentul de a sprijini dezvoltarea și inovația în Moldova și este deschisă pentru oportunități viitoare de colaborare și schimb de opinii, în beneficiul oamenilor de toate vârstele.

Agenda publică

Septembrie 2023

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30