Abilitarea femeilor în domeniul digital – o tendință globală
La 30 septembrie curent, directoarea Agenției de Guvernare Electronică, Olga Tumuruc, a participat la cea de a 21-a ediție a Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU), eveniment de importanță majoră pentru sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (IT&C) la nivel mondial. Conferința se desfășoară în perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, la București, România, în incinta Palatului Parlamentului și este cel mai important for de decizie al ITU, unde se stabilesc liniile generale ale politicilor organizației, se adoptă planurile strategice şi financiare pe următorii 4 ani şi se aleg membrii conducerii Uniunii, ai Consiliului ITU şi ai Comitetului pentru Reglementări Radio.
Alături de alte reprezentante ale administrațiilor statelor membre, organizaţii regionale de telecomunicaţii, organizaţii interguvernamentale și agenţii specializate, Olga Tumuruc a participat la panelul „Consolidarea capacităților și leadership-ului femeilor în ITU”. În alocuțiunea sa, directoarea AGE a menționat: „Sectorul TIC din Republica Moldova este unul dinamic, prietenos și în continuă dezvoltare. Acesta este cu siguranță unul din factorii care contribuie la implicarea activă a femeilor, inclusiv în roluri de conducere în importante ramuri TIC”.
De asemenea, Olga Tumuruc a ținut să precizeze că, în ultimii 5 ani de activitate, în echipa AGE au fost angajate mai multe femei, astfel încât, la moment, ele constituie peste 50% din numărul total de angajați, si aceasta se referă nu doar la activitățile conexe IT. Angajatele sunt nemijlocit implicate în procesul de dezvoltare și gestionare a unor platforme/sisteme informaționale de nivel național, acestea fiind proiecte complexe și de importanță strategică. Iar valoarea care o aduc femeile în procesul decizional se manifestă prin profesionalism, dedicație, responsabilitate și calitate.
Cea de a 21-a ediție a Conferinței ITU abordează, în premieră, subiecte sensibile privind politicile de gen în domeniul TIC, fiind subliniată necesitatea realizării unor obiective precum:
- promovarea egalității de gen;
- abilitarea femeilor în telecomunicații;
- consolidarea capacităților femeilor de a se implica în mod semnificativ în activitățile ITU;
- promovarea rețelei globale de femei;
- construirea unei societăți incluzive;
- reducerea decalajului digital de gen pentru a evidenția importanța promovării leadership-ului femeilor în TIC, precum și în activitatea ITU.
Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (ITU) 2022 este organizată de Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) din România, instituţia care promovează interesele utilizatorilor de servicii prin promovarea concurenței și inovației pe piețele comunicațiilor electronice și serviciilor poștale, încurajarea investițiilor eficiente în rețele și infrastructuri și promovarea conectivității ultra-rapide.