Republica Moldova, România și Microsoft au semnat un Memorandum de Înțelegere trilateral în domeniul digitalizării

2022-12-12 17:49

Republica Moldova și România au anunțat astăzi, la Chișinău, semnarea unui Memorandum de Înțelegere trilateral între cele două guverne și compania  Microsoft. Scopul colaborării este de a progresa și accelera proiecte de transformare digitală în ambele țări.

 

Documentul formalizează planurile pentru Moldova și România de a crea și implementa un spațiu digital comun care să permită schimbul de cunoștințe, tehnologii și expertiză tehnică. Microsoft va sprijini aceste eforturi ale ambelor guverne, ajutând la modernizarea capabilităților tehnice respective și la îmbunătățirea eficienței operaționale în sectoarele public și privat. Conform planului, toate părțile vor colabora pentru dezvoltarea sectoarelor naționale de Tehnologia Informației și Comunicațiilor (TIC) din Moldova și România, construirea infrastructurii digitale, accelerarea serviciilor de e-guvernare, dezvoltarea politicilor legislative bazate de tip cloud first și creșterea competențelor digitale.

 

La semnare, Iurie Țurcanu, viceprim-ministru pentru digitalizare al Republicii Moldova, a declarat: „Colaborarea trilaterală deschide perspective și oportunități extraordinare pentru dezvoltarea digitală a Republicii Moldova și a României, fiind un catalizator al agendei noastre digitale comune și un element important de sustenabilitate, care include și formarea specialiștilor de înaltă calitate în instituțiile din Republica Moldova”.

 

Sebastian Ioan Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării din România a subliniat: „Evenimentul de astăzi marchează una dintre principalele mele priorități de la preluarea mandatului, acela de a crea un <spațiu digital comun> între România și Republica Moldova. Ne dorim adesea poduri peste Prut, autostrăzi, asfalt și beton. Dar cel puțin la fel de importante sunt punțile digitale, care vor aduce economia viitorului, cu toate oportunitățile ei, pe ambele maluri ale Prutului. Microsoft reprezintă unul dintre vârfurile industriei mondiale de software și mă bucură deschiderea si implicarea găsite în această colaborare. Așa cum am demonstrat de multe ori, parteneriatul cu mediul privat este prioritar pentru activitatea ministerului pe care îl conduc”.

 

Comentând cu această ocazie, Michelle Simmons, Director General al regiunii Microsoft CEE Multi-Country, a declarat: „Echipa noastră este angajată să colaboreze strâns cu partenerii noștri guvernamentali pentru a beneficia comunitățile în care deservim și în care trăim. Transformarea pe termen lung, care creează un viitorul incluziv, echitabil și durabil pentru toată lumea necesită o schimbare sistemică – și suntem încântați să colaborăm cu guvernul, întreprinderile și oamenii din Moldova pentru a ajuta la realizarea acesteia.”

 

Bogdan Putinică, Director General Microsoft România, a adăugat: „Parteneriatele de succes se bazează pe transparență, încredere și o agendă comună în beneficiu reciproc. În calitate de partener mândru al României, suntem onorați să contribuim la dezvoltarea digitală a țării. Prin dezvoltarea unui spațiu digital comun pentru partajarea tehnologiei, abilităților și ideilor, ne vom asigura că România este capabilă să valorifice beneficiile economice și societale care vin din infrastructurile și sistemele digitale rezistente și sigure.”

 

 

Agenda publică

Februarie 2024

L M M J V S D
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29