Atelier de lucru pentru dezvoltarea e-APL
Atelierul de lucru pentru dezvoltarea Portalului e-APL, destinat modernizării administrației publice locale, s-a desfășurat astăzi, 19 iulie 2023, în incinta Agenției de Guvernare Electronică (AGE), la care au luat parte reprezentanți din cadrul primăriilor participante în procesul de pilotare. Între aceștia se numără primari, viceprimari, secretari ai Consiliilor Locale, ingineri cadastrali, reprezentanți ai companiei care dezvoltă portalul e-APL, precum și experți din cadrul AGE, care s-au reunit pentru a valida în comun primii pași aferenți direcțiilor de dezvoltare a portalului e-APL, în funcție de viziunea, așteptările și provocările expuse de beneficiari.
Participanții au fost încurajați să expună provocările și impedimentele pe care le întâmpină în activitatea la nivel local, în relațiile cu cetățenii, în interacțiunea cu autoritățile centrale, să identifice punctele critice și să propună soluții privind conținutul și funcționalitățile de bază ale platformei e-APL, care va reprezenta o resursă digitală importantă pentru gestionarea eficientă a activităților la nivel local.
Directoarea AGE, Olga Tumuruc a salutat participanții și i-a asigurat de toată susținerea din partea echipei AGE pentru implementarea proiectului e-APL, precum și pentru alfabetizarea digitală a funcționarilor din primării și i-a îndemnat să se implice plenar în dezvoltarea platformei care va contribui la modernizarea serviciilor locale.
Portalul administrației publice locale e-APL va integra instrumentele guvernamentale digitale existente, cum ar fi: semnătura electronică și plățile electronice, facilitând prestarea de către APL a serviciilor publice online și interacțiunea digitală cu cetățenii și mediul de afaceri și va contribui la diminuarea costurilor de accesare și procesare a datelor, astfel încât cei interesați să poată obține ușor și rapid datele necesare și serviciile electronice, prin utilizarea unui singur punct de acces.
La fel, platforma e-APL va permite sporirea transparenței activității autorităților publice locale; standardizarea proceselor de business și documentele aferente acestora; va contribui la raționalizarea procesului de prestare a serviciilor publice la nivel local, prin consumarea automată a datelor necesare din resursele informaționale de stat și serviciile guvernamentale de platformă. Astfel, e-APL va reprezenta o soluție din categoria Guvern către Guvern (G2G), Guvern către Business (G2B) și Guvern către Cetățeni (G2C).
Sesiunile atelierului de lucru sunt facilitate de către expertul companiei Confucius Consulting (Colors in Projects), companie contractată de AGE pentru a oferi cursuri reprezentanților instituțiilor publice din Moldova (partenere AGE) în utilizarea metodologiei Agile, în calitate de abordare centrată pe oameni.
Acțiunea este realizată în cadrul Proiectului „Modernizarea serviciilor guvernamentale” (MGSP), implementat de Agenția de Guvernare Electronică, cu suportul Grupului Banca Mondială.