Proiecte lansate de AGE în 2020 care vor aduce beneficii în 2021

Agenția de Guvernare Electronică (AGE) a lansat, în 2020, mai multe servicii publice așteptate de cetățeni și de prestatorii de servicii de stat.
Lansările s-au produs în cadrul Campaniei de comunicare, organizată la sfârșitul anului trecut cu ocazia aniversării unui deceniu de e-Guvernare în Republica Moldova. Opinia publică a fost informată despre noile oportunități de interacțiune cu statul, precum și despre avantajele pe care le oferă extinderea serviciilor publice electronice, printr-o serie de evenimente live cu AGE la care au participat experți, companii de stat și private, reprezentanți ai administrației publice și ai mediului academic.
Printre produsele noi marca AGE menționăm în primul rând Portalul Guvernamental al Cetățeanului (MCabinet). Portalul este o premieră pentru Republica Moldova și o resursă informațională menită să reducă procesele birocratice și să simplifice relația utilizatorilor cu instituțiile administrației publice. Acest serviciu reprezintă un cabinet virtual personal care poate fi accesat în siguranță de acasă. MCabinet oferă acces cetățenilor la datele din registrele deținute de instituțiile statului și la serviciile electronice. Cabinetul poate fi utilizat accesând mcabinet.gov.md și conține 10 blocuri de date: Plăți, Asigurări sociale, CNAS, Situație fiscală, Bunuri imobile, Vehicule în posesie, Afaceri, Contravenții, Istoricul accesării datelor personale, Împuterniciri de reprezentare.
Portalul Guvernamental al Antreprenorului este o platformă antreprenorială nouă care reprezintă o extensie a Portalului Guvernamental al Cetățeanului și poate fi accesat la www.mcabinet.gov.md. Site-ul conține 5 blocuri de date și se înscrie în gama de servicii digitale destinate utilizatorilor din mediul de afaceri. Portalul oferă acces la Date generale despre companie; Bunuri imobile deținute; Împuternicirea de reprezentare; Acte permisive; Vehicule în posesie, precum și la informații privind revizia tehnică și asigurarea RCA.
Serviciul Guvernamental de Notificare Electronică (MNotify) este o nouă creație a Agenției de Guvernare Electronică la care au muncit specialiștii noștri, oferind comoditate și accesibilitate tuturor cetățenilor. Prin utilizarea serviciului respectiv, instituțiile statului vor notifica utilizatorii despre evenimente importante în raport cu autoritățile și vor expedia mesaje prin diferite canale de notificare: email, portalul cetățeanului, notificări push, sms, mesagerie chat, care vor fi disponibile în viitorul apropiat. Serviciul MNotify poate fi accesat la www.mnotify.gov.md.
Sistemul Informațional de Împuterniciri (MPower) oferă putere de reprezentare tuturor persoanelor și reprezintă Registrul împuternicirilor de reprezentare în baza semnăturii electronice. În prezent, în Serviciul MPower sunt funcționale 5 tipuri de împuterniciri: Ridicare certificat cazier contravențional; Ridicare certificat cazier detaliat; Ridicare certificat cazier juridic; Ridicare trimiteri Curier Rapid; Ridicare trimiteri poștale simple (neînregistrate). Sistemul este accesibil la mpower.gov.md.
Centrele Unificate de Prestare a Serviciilor (CUPS) reprezintă proiectul pilot care are drept obiectiv principal de a oferi cetățenilor din mediul rural și conaționalilor noștri din străinătate suportul necesar pentru a beneficia de serviciile publice electronice prin intermediul platformelor digitale. Proiectul CUPS a demarat în 2020 în cadrul a 17 autorități APL din țară și la 5 oficii consulare ale Republicii Moldova. Proiectul prevede deschiderea a cel puțin 58 de centre unificate de prestări servicii cu extinderea, în următorii ani, a acestui proiect până la 80 de astfel de centre în țară și peste hotare. Circa 22 de servicii publice prestate de Agenția Servicii Publice și Casa Națională de Asigurări Sociale vor fi testate prin intermediul CUPS.
De asemenea, printre produsele de e-guvernanță suprasectoriale, care în 2020 a lansat o versiune extinsă și perfecționată, menționăm și Portalul Guvernamental de Date - un ghișeu unic al datelor din sectorul public. Portalul urmărește diversificarea substanțială a categoriilor de date, lărgirea spectrului de utilizatori, îmbunătățirea modului de vizualizare și de lucrul cu datele, diversificarea tipurilor de acces la datele deținute de autoritățile publice etc. Portalul înglobează 3 module de bază și face disponibile în timp real și în mod transparent, datele de diferit tip deținute de autoritățile publice, seturi de date deschise ale ministerelor și instituțiilor administrației publice centrale, publicate în formate citibile de calculator. Portalul poate fi accesat la www.date.gov.md.
Serviciile electronice lansate la sfârșitul anului 2020, reprezintă instrumente noi de guvernare și fac parte din agenda de e-transformare a guvernării în Republica Moldova. Implementarea acestora contribuie la consolidarea cooperării între instituțiile statului, la eficientizarea și sporirea transparenței în relațiile dintre cetățeni, mediul de afaceri și autoritățile publice.
Datele se conțin în Raportul AGE privind implementarea Planului de acțiuni 2020.