#Imagine_Semnatura_Mobila

Semnătura mobilă

“Semnătura mobilă” este un serviciu inovator, care permite accesarea serviciilor electronice cu ajutorul telefonul mobil. ”Semnătura mobilă” funcționează ca un buletin de identitate în mediul virtual,  permite autentificarea în spaţiul virtual pentru probarea identităţii cu ajutorul telefonului mobil.
Cu „Semnătura mobilă” cetăţenii pot semna acte la distanţă, rapoarte, declaraţii către instituţii sau cereri online, cu ajutorul telefonului mobil.  La fel, pot accesa servicii electronice atât publice, cât şi private într-o manieră mai simplă și mai comodă.  Cetățenii nu vor mai depinde astfel de orarele limitate ale instituțiilor, vor putea accesa serviciile electronice de oriunde și oricând. 
Conform legii nr. 264 din 15 iulie 2004 cu privire la documentul electronic şi semnătura digitală, documentele în format electronic se echivalează cu documentele pe hârtie semnate olograf. 
Pentru obţinerea dreptului de semnătură digitală prin intermediul telefonului mobil vor fi folosite certificate eliberate de Centrul de Telecomunicaţii Speciale, iar dreptul de înregistrare a utilizatorilor va fi dat operatorilor de telefonie mobilă.
Cetățenii pot obține rapid semnătura mobilă de la operatorii de telefonie mobilă. Pentru aceasta ei vor prezenta numai buletinul de identitate și vor completa o cerere, procedeu care nu durează mai mult de 15 minute. Cartela SIM obișnuită pe care o dețin va fi înlocuită cu o cartelă SIM specială, care include semnătura mobilă.
Procedeul de accesare al serviciilor publice cu ajutorul semnăturii mobileeste și el foarte simplu:
•    Persoana care dorește să accese un serviciu deschide portalul servicii.gov.md și selectează serviciul dorit
•    Completează cererea și o transmite, selectând confirmarea cu semnătura mobilă
•    Pe numărul de telefon va primi un mesaj de confirmare, care poate fi validat cu codul PIN;
•    În urma confirmării, cererea va fi preluată și transmisă instituției responsabile.
Serviciul „Semnătura mobilă” este disponibil și cetățenilor de peste hotare. Prin intermediul acestuia, ei vor putea accesa serviciile, pe care tradițional le solicitau doar de acasă, din Republica Moldova.
Serviciul „Semnătura mobilă” poate fi obținut la Orange şi Moldcell, operatori de telefonie mobilă, implicaţi în proiect până la acest moment, au lansat o campanie promoţională în acest sens.
Serviciul electronic a fost dezvoltat în cadrul unui parteneriat public-privat între Guvernul Republicii Moldova, Centrul de Telecomunicații Speciale și operatorii de telefonie mobilă Moldcell și Orange.
Lansarea serviciului reprezintă un mare pas înainte pentru Republica Moldova.  La nivel internațional, un astfel de serviciu de autentificare cu ajutorul telefonului mobil există numai în alte 6 state.

Detalii despre cum poate fi folosită semnătura mobilă de către abonații Orange și Moldcell puteți găsi pe link-urile de mai jos:

Orange: accesați link-ul

Moldcell: accesați link-ul

Bookmark and Share